SJK tiedotti, että seuran monivuotinen tekninen johtaja lähtee uusien haasteiden pariin. Richie Dorman oli SJK:n palveluksessa eri tehtävissä pitkään – ja viimeisenä toimenkuvanaan polun rakentaminen junioritasolta aina edustusjoukkueeseen ja siitä eteenpäin.

Ulkopuolisena voi hyvin todeta, että Dorman onnistui tehtävässään. Seuran pääomistaja ja puheenjohtaja Raimo Sarajärvi valotti maanantaina Ruudun televisio-ottelun tauon haastattelussa, että noin viisi vuotta sitten seura teki ison strategisen muutoksen. Sarajärvi myönsi auliisti, ettei Seinäjoella ole samanlaista vetovoimaa pelaajamarkkinoilla kuin Helsingillä, Tampereella tai Turulla. Tämä tarkoittaa sitä, että kohtuullisen suppeilla pelaajamarkkinoilla samoista pelaajista kilpaillaan ja usein maantieteelliset seikat voivat olla ratkaisevat.

SJK lopetti taistelun markkinoiden suurista vonkaleista ja aloitti oman polun rakentamisen. Tässä Dormanilla oli keskeinen rooli. Lopputulos kantaa nyt hedelmää: SJK on erittäin omavarainen kasvattaja ja seuran Veikkausliigajoukkue on koko sarjan nuorin. Valtaosa pelaajista on käynyt SJK:n oman reitin aina junioreista edustusjoukkueeseen asti – niin suomalaispelaaja kuin osa ulkomaalaisista. SJK:n sateenvarjon alla on joukkueita niin monelta tasolta, että jokaiselle nuorelle pelaajalle löytyy kehityksen kannalta sopivin vaihtoehto.

Niitä tikapuita kiivetään sitten ylöspäin. Kuten samassa lähetyksessä esiintynyt SJK:n monivuotinen joukkueenjohtaja Pekka Lehtinen kertoi haastattelussa esitellessään edustusjoukkueen pukukoppia, että tämä on se piste, johon kaikki tähtäävät. Asia oli hyvin kiteytetty.

Esimerkkien kautta luodaan uskottavuutta. Koska SJK on ennakkoluulottomasti ja rohkeasti nostanut tikapuita kivunneita pelaajia aina edustusjoukkuetasolle, toimii tämä esimerkki erinomaisena vetovoimatekijänä. Kun nuoria lahjakkuuksia kosiskellaan eri seuroihin, on helppo valita SJK – siellä on oikeasti sauma päästä pelaamaan pääsarjassa, ikä on oikeasti vain numero. Lisäksi ”piireissä” tiedetään, että SJK:n koko systeemi – Sarajärven mukaan noin miljoonan euron vuosittainen satsaus akatemiatoimintaan – tähtää pelaajien kehitykseen. Ja siihen, että jokaisella pelaajalla on jo tullessaan selkeä urasuunnitelma. Tämä väite on vahvistettu monelta eri taholta. Tilanne on kääntynyt siihen, että SJK:n listoille halutaan. SJK pääsee oikeasti haalinnan sijaan valitsemaan parhaat päältä.

Toiminta on myös pitkänäköistä. Suomessakin on käytössä SK-pelaajasääntö (kansainvälisesti HG-pelaaja), jossa jokaisessa ottelussa täytyy listoilla olla ja pelata tietty määrä Suomessa kasvatettuja pelaajia. Kysymys ei ole kansalaisuudesta vaan siitä, että ainakin kolmen vuoden ajan jalkapallo-opit on pitänyt saada Suomesta. SJK on oivaltanut myös tämän ja joukkueen putkesta on tulossa edustuskelpoisia SK-pelaajia, jotka eivät ole suomalaisia.

Kun tähän lisätään erinomainen nuorten pelaajien skouttaus sekä loistavat olosuhteet myös lunastaa lupauksia urakehityksestä, voidaan sanoa Dormanin ja kumppanien onnistuneen strategiassaan mainiosti. Jo parin vuoden ajan tämä on kantanut hedelmää. Menestys on ollut hyvää, tosin ihan täysosumaa ei ole vielä tullut sarjamenestyksen kautta. Samaan aikaan seura pyrkii yhdistämään kotimaan menestyksen ja luomaan jatkuvan pelaajakaupan ulkomaille.

Hiljakseen tämäkin on toteutumassa – SJK naaraa aktiivisesti ikäkausijoukkueita ympäri Suomea ja esimerkiksi keikahtaneen Hongan parhaista junioreista aika moni on Seinäjoelle siirtynyt. Tämä trendi on myös jatkumassa, koska viidakkorumpu on yhä erinomainen markkinointikeino. Kun nuori pelaaja taustoineen kuulee, miten hyvin pelaajista pidetään Seinäjoella – ja Kuortaneen jalkapallolukiossa – huolta, millaisissa olosuhteissa he harjoittelevat ja sen, että jokaisen urasuunnitelma tehdään jo alkumetreillä, vetovoima kasvaa koko ajan.

Ulkopuolisen on mahdotonta sanoa, mikä on lopulta Richie Dormanin merkitys tässä kokonaisuudessa. Sarajärvi määritteli asian tiedotteessa näin:

– Richien vaikutus seuran urheilupuolen nykytilaan on ollut massiivinen, ja hänen edistyksellisen työnsä tuloksena voidaankin todeta, että SJK:n pelaajapolku ja olosuhteet huipulle tähtäävään harjoitteluun jalkapallon parissa ovat Suomen parhaat. Tämän lisäksi Richien panos seuran saavutuksissa hänen pelaajauransa aikana on ollut erittäin merkittävä. Täytettäväksi jää isot saappaat, mutta olemme valmistelleet muutosta jo jonkin aikaa, ja katseemme on suunnattu tulevaisuuteen.

Liikemiestaustainen Sarajärvi lähtee nyt etsimään Dormanin paikalle seuraajaa. Seuraava etappi lieneekin se, että seuran tulos pitää kääntää positiiviseksi myös kassavirrassa. Siihen on olemassa kaksi tietä: menestyminen euro-otteluissa ja pelaajakauppa. Sitä kautta voi pitemmällä tähtäimellä tehdä kotimaisessakin jalkapallossa ainakin jonkinlaista voittoa.

Tuolla tiellä SJK on. Nyt Sarajärven ja kumppanien täytyy löytää henkilö, joka johtaa seuran seuraavalle askelmalle. Myös SJK seurana kiipeä kehityksen tikapuita pitkin. Vielä ei olla ihan ylhäällä, mutta ei kovin kaukanakaan.

Mielenkiintoista nähdä, millainen rekry markkinoilta löytyy.